Συνέντευξη Έλενας Παναρίτη – FLASH 96 και στον Α.Παρά

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Θέλω να ξεκινήσω τα ερωτήματά μου από αυτό που μου δίνει την αφορμή για να υποβάλω το πρώτο ερώτημα. Η πρώτη σελίδα του Βήματος. Ο τίτλος: «Κλειδώνουν οι εκλογές. Σενάρια συγκυβέρνησης. Υπέρ της συγκατοίκησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Θεόδωρος Πάγκαλος». Τα δύο αυτά στελέχη, ο μεν κύριος Πάγκαλος, βλέπει για να αποδώσω την απάντησή του, ότι υπάρχει και είναι εφικτό το περιθώριο μετεκλογικά να αφεθούν στην άκρη οι φλύαρες συζητήσεις στον Τύπο και στη Βουλή για το ποιος έφταιξε και πόσο έφταιξε, και οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για το καλό της Ελλάδος. Ο κύριος Αβραμόπουλος λέει ότι ακόμα και αυτοδύναμη, η Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει να εργαστεί για τη συνεννόηση και την εθνική συνεργασία. Εσείς τι λέτε;

ΈΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ

Εγώ λέω ότι ο κόσμος περνάει από μία πάρα πολύ βαθειά οικονομική κρίση. Αυτά που λέτε είναι μια ωραία ανάλυση, μπορεί να είναι και μία πραγματικότητα από λίγο καιρό, αλλά πρέπει να καθίσουμε να σκεφτούμε πάρα πολύ σοβαρά, με πρακτική απόδοση αν θέλετε, πως μπορούμε να βγούμε από τη κρίση. Αν θα βγούμε, έτσι, αλλιώς, ή αλλιώτικα, δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει και πάρα πολύ τον απλό άνθρωπο που του έχουμε κόψει τη σύνταξη έντεκα φορές και τον μισθό άλλες τόσες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Εμένα μου αρέσει αυτό που απαντάτε, αλλά να μου επιτρέψετε να σας πω ότι τα μηνύματα που παίρνω από το πρωί είναι «για πιο λόγο να γίνουν εκλογές αν σκοπεύουν να συνεργαστούν τα δύο κόμματα; Λένε ότι τώρα συνεργάζονται υπό τον κύριο Παπαδήμο, θα μας βάλουν να ψηφίσουμε οι μισοί ΠΑΣΟΚ, και οι άλλοι μισοί, ας πούμε, Νέα Δημοκρατία, και τα άλλα κόμματα, και μετά πάλι θα τα φτιάξουν και θα τα μαγειρέψουν για να είναι και πάλι μαζί.»

ΈΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ

Τα ίδια λέμε, απλά, με βοηθάτε να γίνω και εγώ λίγο πιο ανοιχτή σε αυτό που θέλω να πω: Ποτέ στη καριέρα μου δεν έχω δει μία χώρα να περνάει τέτοια κρίση και να μιλάει για εκλογές. Δεν το έχω ξαναδεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Απ’ την άλλη θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι, όπως θα έλεγε κανείς, δεν είναι βατό, ένας τόπος που είναι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, να έχει μία κυβέρνηση που είναι προϊόν ενός, επιτρέψτε μου την έκφραση, πολιτικού δοκιμαστικού σωλήνα, χωρίς καμιά πολιτική νομιμοποίηση, και να παίρνει αποφάσεις που θα αφορούν τα παιδιά σας και τα παιδιά μου, για δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια μπροστά.

ΈΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία και το ίδιο συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες που βιώνουν κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «κανονικό» επειδή συμβαίνει και στην Ιταλία

ΈΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ

Όχι, δεν σας είπα εγώ αυτό. Σας είπα ότι δεν είναι «κανονικό» το γεγονός να έχουμε μία συζήτηση για το πως και πότε θα έχουμε εκλογές, ενώ θεωρείται ότι δεν είναι «κανονικό» να ζήσουμε και να επιπλεύσουμε με τουλάχιστον την νομιμοποίηση του κοινοβουλίου που είχαμε κανονικά πριν δύο χρόνια. Γνωρίζετε ότι έχω ζητήσει να δούμε το Εθνικό Σχέδιο Σωτηρίας, δηλαδή αυτό το εθνικό σχέδιο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά δεν νομίζω ότι είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο ούτε στους πολιτικούς αλλά ούτε και στον κόσμο. Αυτό το οποίο ακούγεται συνέχεια είναι: «η τρόικα μας είπε εκείνο, το ΔΝΤ μας είπε το άλλο, συναντιέται η Μέρκελ με τον Σαρκοζί, ή γίνεται μία άλλη συνάντηση στις Βρυξέλλες για ένα τρίτο θέμα». Νομίζω ότι ο έλληνας δεν νοιώθει ότι έχει στα χέρια του ένα εθνικό σχέδιο που τον βγάζει κάπου σε πέντε ή δέκα χρόνια, και μέσα σε αυτό το δρόμο έρχεται και η Τρόικα να βοηθήσει να πάει πιο γρήγορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Δεν έχω καμία δυσκολία να συμφωνήσω με την ιδέα σας περί εθνικού σχεδίου. Πείτε μου όμως πως μπορεί να γίνει πρακτικά αυτό; Είστε πρακτικός άνθρωπος, είστε πολιτικός που δεν μασάει τα λόγια του, όσο μπορώ να σας παρακολουθώ. Πως μπορεί να γίνει αυτό όταν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησε τα δύο τελευταία χρόνια, που πείρε σημαντικές αποφάσεις για τον τόπο, που διαχειρίστηκε μία πολύ μεγάλη κρίση, δεν έχει αρχηγό, θα πρέπει να περάσει τη βάσανο και τη δυσκολία των δύο τουλάχιστον υποψηφιοτήτων που είναι γνωστές με «κόντρα» πλατφόρμες. Το άλλο μεγάλο κόμμα είχε ένα μεγάλο κόμμα στα δεξιά, τώρα έχει άλλα δύο κόμματα στα δεξιά του και «αιμορραγεί». Οι δύο παρατάξεις στηρίζουν μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος όποτε τον ρωτούν τελευταία λέει «εγώ τελείωσα, θα δούμε» κλπ. Πείτε μου πως μπορεί να γίνει αυτό που μου λέτε, και βεβαίως με την Αριστερά, με δομημένη σκέψη και αντίθετη άποψη.

ΈΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ

Η κρίση, δεν είναι πρώτα οικονομική, η κρίση είναι πρώτα ηθική, αν μπορώ να το πω έτσι. Κρίση αξιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Βαθειά πολιτισμική, πιστεύω.

ΈΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ

Δεν θα το έλεγα πολιτισμική, αλλά κρίση αξιών. Δεύτερον είναι πολιτική κρίση. Δηλαδή αυτό που μόλις μου είπατε είναι μία πολιτική κρίση. Και το τρίτο είναι ότι όλο αυτό «χτυπάει στον τοίχο» και γίνεται μία οικονομική κρίση η οποία είναι… «πάρε να’ χεις». Λοιπόν, εδώ είναι που χρειάζεται ηγεσία, εδώ είναι που χρειάζεται πυγμή. Κανένας από όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορεί να μας βγάλει από τη κρίση. Σας το λέω με όλη την ειλικρίνεια,  άλλωστε είναι Κυριακή πρωί, ο μισός λαός πηγαίνει στην εκκλησία να πάρει βοήθεια. Πρέπει να υπάρχει μία ραχοκοκαλιά και πρέπει να υπάρχει και όραμα. Που θέλουμε να δούμε την Ελλάδα μας το 2015 ή το 2025; Εκεί που θέλουμε να δούμε την Ελλάδα μας και αυτός που θα μπορέσει να μας πάει είμαστε εμείς οι Έλληνες. Δεν θα είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο κόμμα, ούτε ο ένας ή ο άλλος κύριος. Θα είμαστε εμείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Μήπως ο λαός σας έχει ξεπεράσει κυρία Παναρίτη;

ΈΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ

Μα αυτό προσπαθώ να εξηγήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Μίλαγα νωρίτερα με τον κύριο Τσολακίδη, μέλλος της ομάδας εθελοντών, το περίφημο «Κίνημα της Πατάτας» που έχει κάνει άνω-κάτω την ελληνική περιφέρεια, και που οι παραγωγοί πάνε και πουλάνε τα προϊόντα τους σε καλές τιμές για εκείνους, σε πολύ πιο φτηνές τιμές όμως απ’ ότι ο Έλληνας καταναλωτής πλήρωνε μέχρι τώρα στην αγορά. Οι έρευνες που υπάρχουν στον Κυριακάτικο Τύπο δείχνουν ότι ακόμη και τον Γενάρη του 2012, δηλαδή προχτές, είχαμε αυξήσεις στα βασικά προϊόντα την στιγμή που έχουν «πετσοκοπεί» εντελώς μισθοί, μεροκάματα και συντάξεις. Θέλω να πω ότι φαίνεται πως οι πολίτες παίρνουν τη κατάσταση στα χέρια τους.

ΈΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ

Αυτό είναι αποτέλεσμα, ξέρετε. Είναι αποτέλεσμα της «μετάλλαξης» που περνάμε αυτή τη στιγμή. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Και το γεγονός ότι μιλάμε για συγκυβέρνηση πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές σημαίνει ότι υπάρχει «μετάλλαξη» μέσα και στα δύο κόμματα. Υπάρχει μετάλλαξη μέσα σε όλο το πολιτικό σύστημα. Άρα τι χρειάζεται; Αν με ρωτήσετε τι χρειάζεται για να φύγουμε από αυτή τη κρίση,  θα σας πω ότι χρειάζεται μία πολύ δυνατή προσήλωση στο που θέλουμε να πάμε. Αυτό είναι το νούμερο ένα. Το νούμερο δύο: να υπάρχουν ραχοκοκαλιές να απορροφούν τους κραδασμούς. Δεν υπάρχουν ραχοκοκαλιές αυτή τη στιγμή. Δεν καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει αυτό, αν και βέβαια αυτό το έχω δει να συμβαίνει και αλλού

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Εγώ είπα τις προάλλες ότι οι πολίτες χρειάζονται «δραμαμίνη» για να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα από τα ίδια πρόσωπα. Φερειπείν, δυο, ας μου επιτραπεί ο όρος, μνημονιακοί, με την έννοια ότι συνυπέγραψαν και δούλεψαν για το μνημόνιο, δύο μνημονιακοί υπουργοί σας, ο κ. Καστανίδης και η κα. Κατσέλη, αίφνης, αντιλαμβάνομαι ότι πάνε να δημιουργήσουν ένα πολιτικό κόμμα το οποίο θα έχει αντιμνημονιακό χαρακτήρα. Ο κ. Σαμαράς ο οποίος είχε σηκώσει το «φλάμπουρο του Όχι», είναι στο «Ναι» και έχασε τους εικοσιένα, παίρνει πίσω πέντε, δεκαέξι βουλευτές,

ΈΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ

Με ρωτάτε γιατί ο απλός λαός τώρα γιατί δεν ενδιαφέρεται και σας λέει «γιατί να κάνουμε εκλογές». Μα έχουν δίκιο οι άνθρωποι. Εγώ η ίδια λέω ότι αυτό δεν έπρεπε να γίνει. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να καθίσουμε, μερικοί πρακτικοί άνθρωποι που «έχουν δει το αυτό το έργο» πριν, σε πολλές γλώσσες, να τα βάλουμε κάτω και να δούμε, αφήστε το Μνημόνιο, ξέρετε πως λειτουργούν αυτά τα πράγματα. Το μνημόνιο λειτουργεί ως βοηθητικό, λειτουργεί ως «πατερίτσα» αν θέλετε, σε όλη τη προσπάθεια μίας κυβέρνησης ή μίας χώρας. Δεν μπορεί να είναι το μνημόνιο αυτό που θα αντικαταστήσει το εθνικό πρόγραμμα. Γι’ αυτό πάντα ζητούσα και ζητάω να δω ποιο είναι αυτό το έρημο εθνικό πρόγραμμα. Και ενώ όλοι μας λένε ότι υπάρχουν στόχοι και μετρήσιμα αποτελέσματα, γιατί δεν τα έχουμε δει; Αν υπάρχουν, που ίσως υπάρχουν, δεν είναι αρκετά οραματικά. Δεν είναι αρκετά δυνατά να μεταφερθούν στον λαό. Αυτό χρειάζεται να γίνει. Αυτό θα ενώσει τον λαό. Ξέρετε, ο λαός αυτή τη στιγμή δεν έχει εμπιστοσύνη. Εδώ έχουμε χάσει εμείς την εμπιστοσύνη που είμαστε μέσα στη πολιτική. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ ημών και κυβερνόντων, μεταξύ των κυβερνόντων μεταξύ τους. Τώρα, όπως λέτε, δύο μνημονιακοί υπουργοί είναι εναντίον, ο Σαμαράς είχε πει όχι, τώρα λέει ναι,

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Και ο κ. Καρατζαφέρης ήταν μέσα και τώρα είναι έξω.

ΈΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ

Αυτή είναι η αρχή μικρών προσεισμικών δονήσεων πριν μας έρθει η πολύ μεγάλη καταστροφή, την οποία δυστυχώς νοιώθω ότι πολλοί, βλέποντας εφήμερα, ή μέχρι αύριο ή το πολύ μέχρι τρεις μέρες μπροστά, δεν βλέπουν ότι με αυτές τις «μικρο-συζητήσεις» καταλήγουμε ίσως να έχουμε εκλογές κάθε δύο-τρεις μήνες.