Ο ευρωπαϊκός νότος στη Διάσκεψη της Λισσαβόνας
Απόψεις και αναλύσεις στη σκιά της πολιτικής ρευστότητας στην Ιταλία, την 3η οικονομική δύναμη της ευρωζώνης.
Στο παρασκήνιο και το προσκήνιο των εργασιών της Διάσκεψης που πραγματοποιεί το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο ενίσχυσης της Ομάδας Μεσογειακής Στρατηγικής, στις 27 Φεβρουαρίου, στη Λισσαβόνα, κυριάρχησε η συζήτηση για τα αποτελέσματα των ιταλικών και κυπριακών εκλογών. Με θέμα ‘Το Μέλλον της Μεσογειακής Ευρώπης. Σκέψεις πέρα από τις κρίσεις: Ανακαλύπτοντας τη Νότια Ευρώπη’, προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας από τους χώρους της πολιτικής και της οικονομίας σχολίασαν την αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στην Ιταλία, τη νευρικότητα των χρηματαγορών και την ανάγκη να αλλάξει η πολιτική αυστηρής λιτότητας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που υπογράφει το Βερολίνο.
Η Διάσκεψη διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιταλικό Ινστιτούτο για Διεθνείς Υποθέσεις (ΙΑΙ), και σε συνεργασία με την Compagnia di San Paolo, το Ίδρυμα OCP, τη Noble Energy, το Ίδρυμα Luso-American (Πορτογαλο-Αμερικανικό Ίδρυμα), καθώς και το Ίδρυμα Calouste Gulbenkian
Στη Διάσκεψη μιλά η Έλενα Παναρίτη, κοινωνική επιχειρηματίας, θεσμική οικονομολόγος και εμπνευστής της διαδραστικής πλατφόρμας ‘Σκέψη για Δράση’.
Στη διάσκεψη της Πορτογαλίας συμμετέχουν προσωπικότητες της πολιτικής – οικονομικής σκέψης, καθώς και ειδικοί επιστήμονες, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους για το μέλλον του ευρωπαϊκού νότου, σε μία συγκυρία που ο κόσμος κινείται ανάμεσα στην ευρωπαϊκή κρίση και την αραβική επανάσταση.
Η Έλενα Παναρίτη εξηγεί πως θεμέλιος λίθος για την ανάπτυξη είναι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις και όχι οι συνεχείς και εκτενείς πολιτικές λιτότητας. Παρουσιάζει πρωτοποριακές και καινοτόμες μεθόδους για την προώθηση και εφαρμογή θεσμικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο να βιώσουν οι κοινωνίες μία πραγματική αλλαγή.
Η συνεδρία με τίτλο ‘Σκέψεις πέρα από τις κρίσεις: Ανακαλύπτοντας τη Νότια Ευρώπη’ αναμένεται να διερευνήσει τις προκλήσεις και τις ισορροπίες Βορρά και του Νότου, με στόχο να επιτευχθεί μια μεγάλη, ασφαλής και αναπτυσσόμενη Ευρώπη.
Η ευρωπαϊκή κρίση και η διαχείρισή της εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Νότιας Ευρώπης, ολόκληρης της Ευρώπης, καθώς και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας. Σε μια περίοδο που η Ευρώπη εξακολουθεί να διευρύνεται, οι χώρες – μέλη του Νότου γίνονται μοντέλα για την ανάπτυξη και την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση της Ε.Ε.
Τι κάνουμε, λοιπόν, τώρα;
Η Έλενα Παναρίτη, μέσα και από την συσσώρευση γνώσης της «Σκέψης για Δράση», απαντά:
Σε ποιο βαθμό οι τρέχουσες κρίσεις προσφέρουν μια ευκαιρία για αλλαγή στο κοινωνικό επίπεδο, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των νέων, τη διάρθρωση των οικονομιών και μιας ασφαλούς και αποτελεσματικής διακυβέρνησης; Ποιες είναι οι συνέπειες της αδράνειας; Ποιες είναι οι εναλλακτικές του μέλλοντος; Πώς μπορούν να σχηματοποιηθούν οι όποιες δράσεις; Ποιος μπορεί να κάνει τη διαμόρφωση;