Ομιλία Έλενας Παναρίτη στη Συζήτηση στη Βουλή του Κρατικού Προϋπολογισμού 2012

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω με δύο σημαντικές επισημάνσεις: Η πρώτη είναι ότι αυτός ο προϋπολογισμός πέρα από τα λογιστικά του νούμερα εκφράζει την ενσάρκωση της εξέλιξης και της ωριμότητας, της οικονομίας μας και της κοινωνίας μας. Αποτυπώνει τις ανάγκες ολόκληρου του κράτους, στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα και ακόμα τα αποτελέσματα του PSI.

Η δεύτερη επισήμανση είναι ότι από την επιτυχή εκτέλεσή του εξαρτάται όχι μόνο η πορεία της χώρας μας αλλά και το μέλλον του ελληνικού λαού και η σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη και το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που με τόσο κόπο κτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ελλάδα πάσχει από μία βαθιά παρατεταμένη κρίση, κρίση σοβαρής κεφαλαιακής επάρκειας, όπου η οικονομική και παραγωγική μας βάση είναι ελλιπής, κρατικοδίαιτη και μη ανταγωνιστική.
Καταφέραμε αρχικά στο τέλος του 2009 να μειώσουμε το έλλειμμα εντυπωσιακά, κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες. Όμως, αυτού του είδους οι μειώσεις δεν μπορούν να επαναληφθούν. Δεν είναι εύκολο να επαναληφθούν. Και, επίσης, μπορούν να είναι πάρα πολύ εύκολα αναστρέψιμες. Μπορεί να γίνει αυτό εκεί που δεν το περιμένεις και κυρίως δεν έχουμε υλοποιήσει και περάσει δομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα αλλάξουν το συστημικό πρόβλημα της οικονομίας, ούτως ώστε να υπάρχει προστασία στο σύστημα και να απορροφούνται οι πιέσεις και οι κραδασμοί που δέχεται η οικονομία.
Δομικές μεταρρυθμίσεις γίνονται από το κέντρο και από την περιφέρεια ενός δημόσιου τομέα.

Τι σημαίνει μια δομική μεταρρύθμιση από το κέντρο; Μια αλλαγή δύο ειδών: του τρόπου δόμησης του προϋπολογισμού και του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα.
Μια αλλαγή του τρόπου δόμησης του προϋπολογισμού σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός αυτός καθ’ αυτός πρέπει να διαπραγματεύεται έναντι συγκεκριμένων προγραμμάτων και όχι έναντι συγκεκριμένων φορέων. Όταν διαπραγματεύεται το αποτέλεσμα αυτό θα είναι μετρήσιμο για κάθε πρόγραμμα.

Το δεύτερο κομμάτι της δόμησης είναι όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Θα γίνεται αξιολόγηση των προγραμμάτων αυτών κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Αυτό το είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Παπακωνσταντίνου ότι αυτός ο προγραμματικός προϋπολογισμός θα γίνει το 2012. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή βλέπουμε μόνο έναν προϋπολογισμό ο οποίος περιέχει όλο το κράτος, ευρύ και κεντρικό αλλά όχι αυτή την προγραμματική δομή.

Με την προγραμματική δομή εξασφαλίζουμε ότι δεν ξεφεύγουμε από τους βασικούς μας στόχους και επίσης εξασφαλίζουμε το ποιος είναι υπεύθυνος για κάθε πρόγραμμα του προϋπολογισμού. Με αυτόν τον τρόπο μερίζουμε, αν θέλετε, όλο το μεγάλο βάρος που συνήθως φέρει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το Υπουργείο Οικονομικών.
Όσον αφορά τώρα τις δομικές μεταρρυθμίσεις από την περιφέρεια, εδώ μιλάμε για την περιφέρεια του δημόσιου μηχανισμού. Αυτό έχει να κάνει με όλες τις παροχές υπηρεσιών του δημοσίου. Παραδείγματος χάριν την αποδοτικότητα του δικαστικού συστήματος, την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος, την αποδοτικότητα των κρατικών νοσοκομείων, την αποδοτικότητα των δημοσίων έργων κ.λπ..

Η νέα δανειακή σύμβαση, που θα διαπραγματευθούμε αυτές τις ημέρες και θα έχουμε όλες τις λεπτομέρειές της, επιβάλλει την απόδοση μετρήσιμων αποτελεσμάτων αυτών των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Συμπληρωματικά, έχω ήδη προτείνει σε προηγούμενή μου ομιλία από αυτό το Βήμα στον Πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει μια υπεύθυνη ομάδα για την υλοποίηση και την επίβλεψη αυτού του καινούργιου δανείου. Θα πρότεινα έντονα σήμερα στους Υπουργούς και στον Πρωθυπουργό να ακολουθήσουμε αυτό που γίνεται για την υλοποίηση παρόμοιων δανείων και παρόμοιων μνημονίων ανά τον κόσμο σε άλλες χώρες. Οι δόσεις οι οποίες θα εκταμιεύονται, θα πρέπει να εκταμιεύονται και με τα μετρήσιμα αποτελέσματα των δομικών αλλαγών. Αυτό δημιουργεί σύγκλιση κινήτρων από την Κυβέρνηση και από το λαό. Αυτό βοηθά την επανάκτηση της εμπιστοσύνης του λαού και των εταίρων, γιατί η οικονομική αναζωπύρωση, η επιχειρηματική αναζωπύρωση δεν στηρίζεται μόνο στην αναζωπύρωση της ρευστότητας, που ακούμε και μιλάμε συνέχεια, αλλά στηρίζεται κυρίως στην απλοποίηση της παραγωγικής μηχανής. Στηρίζεται στο γεγονός ότι κάποιος που χάνει τη δουλειά του σήμερα μπορεί να ανοίξει ένα σουβλατζίδικο αύριο, χωρίς να περιμένει έξι μήνες να πάρει άδειες.

Θα πρότεινα, επίσης, ότι παρ’ όλο που αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι προγραμματικός, να δομήσουμε την εκτέλεσή του σε αυτή τη βάση. Αυτό όχι μόνο θα διευκολύνει τη δουλειά της Κυβέρνησης αλλά προπάντων θα τη βοηθήσει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη από τους πολίτες, εμπεδώνοντας, εάν θέλετε, τη συνέπεια της Κυβέρνησης στους πολίτες και στους εταίρους μας.
Υπερψηφίζω αυτόν τον προϋπολογισμό και εύχομαι να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την υλοποίησή του.

Σας ευχαριστώ.