Συνέντευξη Έλενας Παναρίτη στον Βασίλη Κουφόπουλο, στον ΣΚΑΙ 100.3

Ημερομηνία: 22 Φεβρουαρίου 2012

 

“Δεν εκχωρούμε δικούς μας πόρους. Ψήφισα το μνημόνιο γιατί πείστηκα από τις διαβεβαιώσεις που μου δόθηκαν”

Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ 

Φιλοξενούμε την κυρία Έλενα Παναρίτη, είναι βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Θεσμική Οικονομολόγος, η οποία κλήθηκε στην Ελλάδα για να βοηθήσει αυτή τη δύσκολη στιγμή. Χρησιμοποιώ τη φράση που αναφέρατε εσείς στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών που ήσασταν έξαλλη διαβάζοντας το περιεχόμενο της Δανειακής Σύμβασης.

ΕΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ 

Προσπαθώντας να τη διαβάσω, γιατί όσο έξυπνος και γρήγορος να είναι κάποιος, ήταν περίπου 400 σελίδες το κείμενο. Απλά επειδή έχω τη σχετική εμπειρία ξέρω τι και που να κοιτάξω.

Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ 

Σε εκείνη λοιπόν τη συνεδρίαση, εκτός απ’ τον μεγάλο σας θυμό εκφράσατε κάποιες σοβαρές παρατηρήσεις, τουλάχιστον στο σκέλος της ανάπτυξης.

ΕΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ 

Όχι μόνο. Θεώρησα πρώτον, ότι ήταν πάρα πολύ σύντομος ο χρόνος για να το διαβάσω, που σημαίνει ότι καλείται κάποιος να ψηφίσει, αν θέλετε, στηριγμένος πιο πολύ στο φιλότιμο. Δεύτερον, το θέμα της ανάπτυξης δεν ήταν ιδιαίτερα καθαρό. Δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο το οποίο αντικατοπτρίζεται μέσα σε αυτό το Μνημόνιο. Σίγουρα δεν υπήρχε στο προηγούμενο Μνημόνιο, σε αυτό το μνημόνιο είναι λίγο καλύτερα (τα πράγματα) σε σχέση με την ανάπτυξη, αλλά δεν ήταν πολύ εμφανές. Είδα ότι υπήρχαν πολλά κενά και δυσκολίες. Για να κάνω μια σωστή ανάλυση θα έπρεπε να είχα δύο-τρεις δικηγόρους και άλλους ανθρώπους να μας βοηθήσουν. Γι’ αυτό, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει επόμενη μέρα, για να είμαστε καλά με την συνείδησή μας και να είμαστε υπεύθυνοι, μετέθεσα το «μπαλάκι» σε αυτούς που το «πέταξαν» σε εμένα. Τους είπα λοιπόν: δέσμευση ζητάνε οι «τροϊκανοί» από τους αρχηγούς των κομμάτων για χ, ψ, ω πράγματα, δέσμευση ζητάω και εγώ από εσάς ότι με αυτό το συγκεκριμένο τρόπο που έχετε φτιάξει τη δανειακή σύμβαση, δεν εκχωρούμε πόρους δικούς μας. Αυτό είναι υπερβολικά σημαντικό σημείο.

 Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ 

Θέλετε να το εξηγήσετε στους ακροατές μας;

ΕΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ

Να το πω πιο απλά. Υπάρχουν δύο ειδών εκχωρήσεις. Η εκχώρηση κυριαρχίας, που δεν είναι τόσο εκχώρηση κυριαρχίας, αλλά εκχώρηση της περηφάνιας μας, ότι δηλαδή πάμε και ζητάμε δανεικά. Με την έννοια αυτή όποιος ζητά δανεικά, πέφτει η περηφάνια του. Αυτό υπάρχει, και δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση από τον Βενιζέλο ή τον Παπαδήμο, ότι δεν μπορεί να υπάρχει. Είναι ένα πραγματικό γεγονός. Μέσα σε αυτό το κομμάτι υπάρχει και το ότι μας έρχεται το μνημόνιο πολύ αργά, πρέπει να το διαβάσουμε γρήγορα, να απαντήσουμε γρήγορα κλπ. Αυτό δεν μπορώ να το αγγίξω. Αυτό όμως που πρέπει και είναι καθήκον μου να κάνω είναι να μεταφέρω την πραγματική αγωνία, να τη μεταφέρω την αγωνία αυτή και στους συναδέλφους μου, και να προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σωστή γίνεται στην απάντηση που θα πάρω, για το αν τελικά εκχωρούμε πόρους. Δηλαδή τους φυσικούς μας πόρους, το υπέδαφος κλπ.

Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ 

Σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνατε, την εκχωρούμε; Πήρατε απάντηση;

ΕΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ 

Ναι πήρα απάντηση. Καθαρή, ξάστερη, έγγραφη, και δεν έχει ξαναγίνει αυτό, και νομίζω ότι έγινε και γιατί εγώ το ζήτησα και γιατί και άλλοι το ζήτησαν. Αρχικά σε εμένα δεν ήταν γνωστό ότι γίνονται τέτοιου είδους δανειακές συμβάσεις υπό κάποιο ξένο δίκαιο. Τότε έβγαιναν στου διαδρόμους, ξέρετε, τέτοιες στιγμές όλοι γίνονται λίγο οικονομολόγοι ή δικηγόροι κλπ, και μου έλεγαν, «μη στεναχωριέσαι, έτσι γίνεται». Αλλά αυτό θυμίζει «μπακάλικο».  Δεν μπορείς να μου λες ότι θέλεις να υπογράψει ο Σαμαράς, ο Καρατζαφέρης, ο χ, ψ, ω, για να μου δώσουν τόσα δις, και ύστερα «μπακαλίστικα» μου δίνεις μία απάντηση η οποία είναι από κάποιον άλλο βουλευτή στον διάδρομο. Και λέω, θέλω και εγώ να μας πείτε, εσείς που τα ξέρετε γιατί εσείς κάνατε αυτή τη σύμβαση και αυτή τη διαπραγμάτευση. Και πράγματι, ο τρόπος που έγινε η ανάλυση του Δικαίου, της δικαστικής υλοποίησης αυτού που γίνεται στο εξωτερικό, αλλά και ο τρόπος τελικά που θα υπάρξει υλοποίηση στην Ελλάδα, που γίνεται μόνο μέσω ελληνικών δικαστηρίων, και τελικά είναι ισάξια οποιασδήποτε άλλης διαπραγμάτευσης που θα είχε ένας ιδιώτης έναντι το ελληνικού δημοσίου, με κάλυψε τελείως.  

Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ

Άρα εσείς έχετε πειστεί από τις διαβεβαιώσεις που σας έδωσαν, εξ ου και ψηφίσατε.

ΕΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤH

Ναι. Και ψήφισα για αυτό κυρίως.

Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ

Ως οικονομολόγος, διαβάζοντας το μνημόνιο μετά, αφού το ψηφίσατε, διασφαλίζει τη χώρα; Έχει προοπτικές ανάπτυξης ή θα βρεθούμε σε ένα αδιέξοδο μετά από δύο-τρία χρόνια.

ΕΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ

Θα βρεθούμε. Ακούστε, είναι σαν να λέμε ότι μία κυρία έκανε λιποαναρρόφηση αλλά συνέχισε να τρώει, και εκεί που έκανε λιποαναρρόφηση στα πόδια της, τώρα άρχισε να παίρνει στη κοιλιά της. Δεν υπάρχει μαγική λύση. Πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό, οπότε οι βουλευτές που είχαμε την ίδια ανησυχία γράψαμε ένα γράμμα στον Πρωθυπουργό, εξηγώντας ότι εμείς δώσαμε αυτή τη παράταση χρόνου, γιατί ο αγώνας έχει τελειώσει και βρίσκεται στη παράταση, μην πάμε όμως στα «πέναλτι» γιατί τότε το χάσαμε το παιχνίδι. Σε αυτή τη παράταση του χρόνου ζητάμε να μας δώσουν το εθνικό σχέδιο διάσωσης. Κάθε δεκαπέντε μέρες να μας παρουσιάζουν ποιο είναι το μετρίσιμο αποτέλεσμα των αναδιαρθρώσεων που είναι πολύ σημαντικές για να υπάρξει ανάπτυξη. Καλυφθήκαμε, λοιπόν εμείς για να συμμετέχουμε στη καλύτερη διαμόρφωση αυτού του εθνικού σχεδίου. Και αυτό το βρίσκω πολύ θετικό.

Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ 

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη πάρα πολύ ειλικρινή τοποθέτηση γιατί συνήθως οι βουλευτές μας κρύβονται πίσω απ’ τα λόγια τους.

Για το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.archive.org/details/ElenaPanaritiOnGreekRadioSkai