Συνέντευξη της Έλενας Παναρίτη στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” και στον δημοσιογράφο Νίκο Χασαπόπουλο

«ΠΕΡΠΑΤΑΜΕόλο αυτό το διάστημα σε ένα στρώμα από… thin ice, λεπτού πάγου, αλλά θα τα καταφέρουμε. Αλλωστε καταφθάνει σε λίγες ημέρες και το… ιππικό για να μας σώσει». Το «ιππικό», που πάντα καταφθάνει εγκαίρως στις αμερικανικές ταινίες γουέστερν, κατά τη βουλευτή Επικρατείας του ΠαΣοΚ κυρία Ελενα Παναρίτη, δεν είναι τίποτε άλλο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα 120 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα μας δώσουν. Η κυρία Παναρίτη, με το πιο πλούσιο βιογραφικό και από τους 299 της Βουλής, με σημαντικό συγγραφικό έργο, με μακρά θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, με θητεία στο Περού, δίπλα στον Αλμπέρτο Φουτζιμόρι (ο οποίος καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη, αφού διέλυσε τη χώρα του), με θητεία στην Αργεντινή, στη Βραζιλία και σε άλλες λατινικές χώρες, λέει ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο ίσως επειδή τα γεγονότα της αγοράς έτρεχαν γρηγορότερα από τις πολιτικές αποφάσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.



Με προσωπικές φιλίες από πολιτικές προσωπικότητες, ανάμεσα στους οποίους και ο Νικολά Σαρκοζί , είναι ίσως το μοναδικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που δεν διστάζει να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις απόψεις του κ. Ντομινίκ Στρος-Καν: «Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» λέει. Και για να γίνει πιο πειστική, φέρνει ως παράδειγμα τον… οδοντίατρο: «Και τον τροχό στα σφραγίσματα τον φοβάμαι, αλλά δεν δαιμονοποιώ τον οδοντίατρο» παρατηρεί. Οσο για τα νέα μέτρα λιτότητας που εξαγγέλθηκαν αποφεύγει να τοποθετηθεί.

Πολιτικοί πνιγμένοι στη γραφειοκρατία
Ποιους δαιμονοποιεί όμως το πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας; Ορισμένους πολιτικούς με παλαιά νοοτροπία: Η άποψη της βουλευτού Επικρατείας κυρίας Παναρίτη για ορισμένους πολιτικούς δεν είναι και η καλύτερη, αφού υποστηρίζει ότι «βρίσκονται μέσα σε ένα θερμοκήπιο, πνιγμένοι από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας». Πολιτικός όμως είναι και η ίδια, αλλά μάλλον δεν πανηγυρίζει για αυτή την ιδιότητά της, αφού, όπως λέει, εγκατέλειψε μια επιτυχή καριέρα αποδεχόμενη την πρότασή του κ. Γ. Παπανδρέου να συνδράμει τη νέα κυβέρνηση. Αλλά και από τη θέση του βουλευτή εξακολουθεί, λέει, να εργάζεται ως ακαδημαϊκός, να δίνει διαλέξεις, να υποβάλλει προτάσεις: «Επί 18 χρόνια έχτιζα αυτή την καριέρα, δεν πρόκειται βεβαίως τώρα να την εγκαταλείψω…» αναφέρει υπερήφανα. Δεν είναι, όπως σημειώνει, ότι δεν της αρέσει η πολιτική, απλώς δεν μπορεί να την ανεχτεί έτσι όπως είναι: αργή, γραφειοκρατική, μη παραγωγική, σπαταλά πολύ χρόνο…

Δεν είναι σαν τους άλλους βουλευτές του ΠαΣοΚ η κυρία Παναρίτη, ούτε καν την απασχολούν τα κομματικά βιλαέτια και οι κομματικές θέσεις. Στο ΠαΣοΚ ήταν άγνωστη και ξαφνικά βρέθηκε στο Επικρατείας. Συνεχώς, όταν τη συναντάς στη Βουλή, με ένα τηλέφωνο στο χέρι και με ένα λευκό laptop, ακουμπισμένο πρόχειρα σε κάποιους από τους καναπέδες στο εντευκτήριο βουλευτών, συνομιλεί περισσότερο στα αγγλικά παρά στα ελληνικά. Και στα αγγλικά δεν συνομιλεί βεβαίως με τους «συντρόφους» της στο ΠαΣοΚ, αλλά με προσωπικότητες, ανάμεσα στους οποίους και στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Οσο κρίνω και αισθάνομαι ότι η δουλειά που έχω κληθεί να κάνω, αυτή του βουλευτή, έχει νόημα και περιεχόμενο, θα συνεχίσω να την κάνω. Αν διαπιστώσω ότι ήταν ένα “πουκάμισο αδειανό”, δεν έχω παρά να το… βγάλω» λέει συχνά στους συναδέλφους του ΠαΣοΚ, οι οποίοι την πολιορκούν συνεχώς για να μάθουν, όπως πιστεύουν, φρέσκα νέα για τα spreads και το πότε θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης. Αν και, όπως λέει συχνά, το να καταλαβαίνεις τις αγορές δεν είναι νεοφιλελευθερισμός, δεν είναι κατηγορία. Απλώς, όπως επισημαίνει, επιχειρεί να προωθεί πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα να κερδίζουν όλοι, δηλαδή «win-win results» Αλλά γιατί συνεχώς η κυρία Παναρίτη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όχι μόνο των βουλευτών του ΠαΣοΚ, αλλά και των άλλων κομμάτων; Ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος θέλησε να την καλέσει σε δείπνο στην Ελευσίνα. Εκείνο το βράδυ μάλιστα κλήθηκε να αξιοποιήσει τις διεθνείς γνωριμίες της και να επιβεβαιώσει τηλεφωνικώς από την ταβέρνα «Τράτα» της Ελευσίνας αν πράγματι η Γαλλία θα μας εγκρίνει δάνειο, πότε και πόσα. Η απάντηση είναι απλή, επειδή η κυρία Παναρίτη εμφανίζεται στους βουλευτές του ΠαΣοΚ ότι συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό: «Δώσαμε πολύ περισσότερη σημασία στην ΕΕ,νομίζοντας ότι είναι πιο αποτελεσματική», υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα της χώρας μας είναι πρωτίστως πολιτικό. Οσο για την περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, η κυρία Παναρίτη είναι κατηγορηματική: «Επαναδιαπραγμάτευση γίνεται είτε προτού πτωχεύσεις είτε αμέσως μετά.Οπως έγινε και στις ΗΠΑ, στην κρίση του 2008». Και σταματά εκεί. Σταματά; Καμιά φορά, όπως συνέβη προχθές, που τα spreads ξεπέρασαν τις 1.000

μονάδες βάσης, πήγε αμέσως στο Μαξίμου, ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό. Η κυρία Μαρία Μακρυδάκη , γραμματέας του προέδρου, όμως, της είπε: «Τι θέλετε;Δώστε μου ένα σημείωμα να το περάσω μέσα. Γίνεται υπουργική σύσκεψη». Πάντως δεν της επετράπει να συναντήσει τον Πρωθυπουργό, και έφυγε στενοχωρημένη, όπως είπε.

Δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό που της έδωσαν ορισμένοι συνάδελφοί της ως «Μιράντα Ξαφά» του ΠαΣοΚ, λόγω της τεχνοκρατικής, πολλές φορές φιλελεύθερης, νοοτροπίας με την οποία αντιμετωπίζει τα οικονομικά προβλήματα. Ούτε αποδέχεται ότι εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό, σε μία από τις προτάσεις της που συχνά αποστέλλει με mail με το λευκό laptop της, να μειώσουν εξαρχής κατά 50% τον 14ο μισθό στο Δημόσιο: «Το πρόβλημα στην Ελλάδαδεν ότι δεν πληρώνονται οι φόροι, αλλά ο έλεγχος. Δεν υπάρχει έλεγχος, ούτε στο ποιοι πληρώνουνούτε στο πόσα πρέπει να πληρώσουν». Οπως πρόβλημα είναι και το wage bill, όπως ονομάζει το μισθολογικό κόστος.

Η ΝΔ έκανε τραγικά λάθη
Καθώς τους τελευταίους μήνες της κρίσης βρισκόταν συνεχώς, όπως η ίδια έλεγε, κοντά στον Πρωθυπουργό πολλοί βουλευτές θέλησαν να μάθουν για τις αντιδράσεις του κ. Παπανδρέου: «Ψύχραιμος,ήρεμος,σκεπτικός, δεν το έβαζε κάτω. Είχε συνεχώς επαφές με ξένους ηγέτες.Με τον δικό του τρόπο προσπαθούσε να δώσει λύσεις», έλεγε σε όλους. Και θεωρεί ότι η ΝΔ έκανε τραγικά λάθη, όπως ότι δανειζόταν με τα spreads στις 180 μονάδες βάσης, δανειζόταν διετή ομολόγα: «Αυτά πληρώνουμε τώρα». Οι προτάσεις της πάντα σκληρές. Ανάμεσα στις οποίες και να εξέλθει ο οικονομικός μηχανισμός από την πολιτική: «Η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να είναι όλοι ανεξάρτητοι».

«Το Ταμείο δίνει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη»

Η κυρία Ελενα Παναρίτη δεν δαιμονοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι συνομιλητές της έχουν την εντύπωση ότι όχι μόνο στηρίζει τον διεθνή αυτόν οργανισμό αλλά προωθεί και τις θέσεις του όσο ολέθριες κι αν είναι στις χώρες που έχει επέμβει: «Είμαστε όλοι μέλη, πληρώνουμε σε αυτό. Δίνει τεχνική υποστήριξη απαραίτητη» και φέρνει ως παραδείγματα την Ιρλανδία, την Ισπανία, ακόμη και το Περού. Μεγάλος σταθμός στην καριέρα της το Περού. Ο Φουτζιμόρι το 1992 έκανε πραξικόπημα για να παραμείνει

 

Η κυρία Παναρίτη υπήρξε προσωπική συνεργάτις του περουβιανο-ιάπωνα προέδρου του Περού Φουτζιμόρι ενώ έγραψε και βιβλίο γι΄ αυτόν «Το φαινόμενο του Φουτζιμόρι»

στην εξουσία. Υπήρξε προσωπική συνεργάτις του περουβιανοιάπωνα προέδρου. Εγραψε μάλιστα και βιβλίο με τίτλο «Το φαινόμενο του Φουτζιμόρι:Κυβερνητική μεταρρύθμιση μέσω της άμεσης δημοκρατίας» . Μέχρι την ανακήρυξή της ως υποψήφιας του ΠαΣοΚ ήταν επικεφαλής της Ρanel Group, εταιρείας real estate στο Περού. Η αποδοχή της υποψηφιότητάς της έγινε ενθουσιωδώς δεκτή από τους Ελληνες της Διασποράς. Ακόμη και ο ναύαρχος Σταυρίδης του ΝΑΤΟ λέγεται ότι τη χαιρέτισε.