Ομιλία Έλενας Παναρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών κατά την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας».
ΕΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ:
Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι, το λιγότερο που μπορώ να πω, μπερδεμένη. Ποιο είναι ακριβώς το δίλημμα το οποίο έχουμε κληθεί εδώ να συζητήσουμε και να διαβάσουμε και να δώσουμε κάποια άποψη; Χρεωκοπίας με σώσιμο;
Εάν πραγματικά διαβάζοντας αυτά τα χαρτιά από το πρωί, θεωρείτε αυτό σώσιμο, θα ήθελα να μου το εξηγήσετε λίγο περαιτέρω. Κύριε Υπουργέ, βοηθήστε με. Αυτό το μνημόνιο στηρίζεται σε μία συνέχεια δημοσιονομικών μέτρων, που αποδείχθηκαν σε προηγούμενο μνημόνιο να είναι η απάντηση σε μια λάθος διάγνωση της κρίσης. Η κρίση είχε διαγνωστεί ως κρίση ρευστότητας και όχι ως κρίση δομική, όχι ως κρίση κεφαλαιακής επάρκειας της παραγωγικής βάσης της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο κάθε τρεις μήνες που ερχόταν η τρόικα για να δει αν όντως καταφέρναμε να πληρούμε τα μέτρα και τους δείκτες, βλέπουμε ότι είχαμε πάντα αυτό το πρόβλημα και πάντα παίρναμε καινούργια μέτρα και νομοσχέδια, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη δόση.
Τι μας λέει εμάς ότι τελικά θα μπορέσουμε να στοχεύσουμε βιώσιμα σε αυτούς τους καινούργιους δείκτες σε τρεις μήνες, όταν το μνημόνιο δεν έχει σε κανένα πίνακα μισό δομικό μέτρο, μισή δομική μεταρρύθμιση. Πού είναι η μείωση της γραφειοκρατίας; Πού είναι η πολυνομία; Πού είναι η συγχώνευση; Παρακαλώ εξηγήσετε μου, επειδή είναι πολλά τα νούμερα και οι σελίδες, βοηθήστε με να το βρω και να αποδεχτώ το λάθος μου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει μισή δομική μεταρρύθμιση. Δεν θα βγούμε από την κρίση αν συνεχίσουμε με δημοσιονομικά μέτρα. Αντιθέτως.
Άρα, λοιπόν, το δίλημμα, εγώ βλέπω ότι είναι, εάν χρεοκοπήσουμε σήμερα ή σε τρεις μήνες. Για να το κάνω λίγο πιο ενδιαφέρον. Αν έχουμε υπογράψει όλα αυτά τα χαρτιά, με όλο αυτό το νομικό πλαίσιο που δεν έχω ξαναδεί δεκαοκτώ χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά – είμαι δυόμιση χρόνια Βουλευτής και κανείς δεν ζήτησε να δώσω μια γνώμη σε αυτό το θέμα – κάνω τέτοιου είδους αναλύσεις. Πού ακούστηκε ότι όλο αυτό το δανειακό πλαίσιο θα είναι κάτω από αγγλικό δίκαιο και έχει διαρρεύσει στους υπόλοιπους συναδέλφους μας ότι αυτό δεν είναι θέμα. Γιατί μπορεί να πάει σε αγγλικό δίκαιο, αλλά θα εκδικασθεί στην Ελλάδα. Μέγα λάθος! Δεν θα εκδικασθεί στην Ελλάδα. Διαβάστε το! Θα εκδικασθεί στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου. Θα εκδικασθεί όχι μόνο στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου, αλλά σε όποια άλλα δικαστήρια θελήσει το EFSF να το εκδικάσει .
Παράλληλα, το εξηγεί καθαρότατα, είναι πάρα πολύ μικρή η παράγραφος, τρεις λέξεις. Πώς μου ζητάτε εμένα, που με φέρατε πριν από δυόμιση χρόνια να βοηθήσω στην καινοτομία της χώρας, να υπογράψω αύριο ή τη Δευτέρα το βράδυ, για αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω τι θα γίνει αν πούμε ναι σε αυτό το πράγμα; Δηλαδή, σήμερα λέμε, ή χρεοκοπούμε σήμερα κάτω από δική μας βούληση ή θα χρεοκοπήσουμε σε τρεις μήνες που δεν θα μπορούμε να χρεοκοπήσουμε, γιατί θα μας σέρνουν στα δικαστήρια και αν τώρα έχουμε εξευτελιστεί, έχουμε μηδαμινή δυνατότητα και δεν έχουμε καμία αξιοπρέπεια, τότε να δείτε πόση αξιοπρέπεια θα έχουμε. Θα μας τρέχουν στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου ή οπουδήποτε αλλού, γιατί το EFSF αποφάσισε και το γράφει ξεκάθαρα εδώ και θα δώσουμε τον παραγωγικό πλούτο της Ελλάδας σαν εγγύηση. Να, λοιπό, η εγγύηση που ζητούσε η Φινλανδία.
Πολύ πιθανόν, ό,τι λέω αυτή τη στιγμη να είναι 150% λανθασμένο. Σας παρακαλώ να μου απαντήσετε. Ζήτησα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να μας εξηγήσει ο Πρόεδρος, αλλά θα ήθελα έγγραφη δέσμευση από την Κυβέρνηση ότι δεν εκχωρούμε την εθνική μας κυριαρχία. Θέλω δέσμευση από την Κυβέρνησή μας, γιατί εγώ δεν είμαι βουλευτής της τρόικας.
Μήπως μιλάμε για τον χαμηλότερο μισθό, για τον 13ο και 14ο μισθό για την κατοικία κ.λπ. και είναι όλα αυτά τελικά στάχτη στα μάτια; Γιατί μας δώσατε αυτό το πράγμα στις 2.30 το πρωί; Μήπως για να μην δούμε το θέμα που υπάρχει εκεί;
Μπορώ να σας δώσω δύο προτάσεις για να βρούμε τα 400 εκ. που ξαφνικά χάσαμε και πρέπει να τα βρούμε. Αφού είμαστε μια χώρα, η οποία βρίσκεται σε οικονομική εξαθλίωση, η οποία έχει το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα που έχει δει άλλη ευρωπαϊκή χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα ζητούσα την ίδια αντιμετώπιση που είχε η Γερμανία, που προκάλεσε και τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δηλαδή, θα ήθελα να μην είναι η Ελλάδα η πέμπτη χώρα στον κόσμο που αγοράζει και δίνει αμυντικές δαπάνες. Να μας εγγυηθεί η Ευρώπη με αλληλεγγύη, μιας και είμαστε τόσο αλληλέγγυοι μεταξύ μας, ότι θα εξασφαλίσει τα σύνορά μας για 10-15 χρόνια, να μηδενίσουμε αυτό το κομμάτι του προϋπολογισμού. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε στην άκρη της Ε.Ε., να πληρώνουμε 7% του Α.Ε.Π. σε αμυντικές δαπάνες. Στη Γερμανία το 1945 δόθηκε η αμυντική της εξασφάλιση από το ΝΑΤΟ και την Αμερική και την Ελλάδα.
Και θα ήθελα να κάνω άλλη μία ερώτηση. Ποιος είναι αυτός ο κύριος που θα υπογράψει αυτό το χαρτί, ως νομικός σύμβουλος που διαπραγματεύεται το signature of legal advisor; Ο οποίος κύριος λέει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα ως νομική γνωμοδότηση του ελληνικού κράτους να παραχωρήσει νομική αρμοδιότητα σε δικαστήρια στο Λουξεμβούργο ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θέλει το EFSF;
Το τελευταίο που θέλω να ρωτήσω – με συγχωρείτε, είναι η πρώτη φορά που γίνομαι έξαλλη, αλλά έχω βγει από τα ρούχα μου. Έχει γραφτεί τίποτα στην Ελλάδα από αυτό το μνημόνιο; Όλα από κάτω γράφουν «Παρίσι, Βρυξέλλες». Εξηγήστε μας. Μπορεί κι εσείς να μην ξέρετε, τουλάχιστον όμως είναι πολύ σημαντικό να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις.
Ευχαριστώ πολύ.