Εκδήλωση με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη – Ένα χρήσιμο εργαλείο: Ψύχραιμη προσέγγιση στις ευκαιρίες για ενίσχυση των ανθρώπινων δυνατοτήτων», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».
Συμμετείχαν η Δρ. Αθηνά Τοκατλίδου (Ph.D. in Artificial Intelligence), ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, Ph.D, FACS Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Καθηγητής Χειρουργικής, Ohio State University, USA, ο κ. Παναγιώτης Ζουμπούλης, Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπεδικής – Διευθυντής Κλινικής Παραμορφώσεων Σπονδυλικής Στήλης στο Νοσοκομείο Metropolitan, ο Δρ. Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της METIS Cyberspace Technologies (Internet of Things in Ship Management), η Δρ. Έλενα Παναρίτη, Θεσμικός οικονομολόγος – CEO και Ιδρύτρια του Thought4Action.org και ο κ. Σέργιος Θεοδωρίδης, Ομότιμος καθηγητής Επεξεργασίας Σημάτων και Μάθησης Μηχανής στο Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΠΑ.
Η κα Έλενα Παναρίτη ανέπτυξε το θέμα: «Η ψηφιοποίηση βοηθά στην ανάπτυξη;». Όπως είπε η εισηγήτρια, στόχος της παρουσίας της, ήταν να ξεδιαλύνει κάποιες ψευδείς ειδήσεις ή ιδεοληπτικές αντιλήψεις περί του τι συμβαίνει πραγματικά όταν μιλάμε για μια οικονομική ανάπτυξη. Και πως η τεχνολογία, που γίνεται κατανοητή κυρίως με την ψηφιοποίηση, μπορεί να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη μιας χώρας, σημείωσε, είναι το αποτέλεσμα της ανθρώπινης εξέλιξης. Εάν η ανθρώπινη εξέλιξη είναι τέτοια που αντικατοπτρίζεται σε μια βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας, και ως αποτέλεσμα και στην παραγωγή της, αυτό το περιβάλλον, λέγεται οικονομία.
Κάθε ένα συστατικό της οικονομίας, είναι αποτέλεσμα της χρονικής εξέλιξης της ανθρώπινης φύσης και της κοινωνίας. Η κοινωνία, η οικονομία και όλοι οι παραγοντικοί πόροι, είναι ανθρωποκεντρικοί.
Συνεχίζοντας την εξέλιξη βλέπουμε, ότι όσο σκεφτόμαστε κι όσο παράγουμε ιδέες, τόσο γεννούμε καινούργιους πόρους παραγωγής.
Η χώρα η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται βιώσιμα με έναν τρόπο, είναι αυτή η οποία καταφέρνει να μεταβεί από το ένα επίπεδο στο επόμενο, με την μεγαλύτερη ομαλότητα και την λιγότερη τριβή. Μία κοινωνία και μια χώρα, δεν μπορεί να δουλεύει σε συστήματα 21ου αιώνα, όταν έχει βάσεις και οικοσυστήματα 19ου.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, τόνισε, ήρθε για να μείνει και δεν πρόκειται να σταματήσει το μυαλό του ανθρώπου να σκέφτεται και να προωθεί τέτοιες ιδέες τεχνολογίας. Είναι εκεί για να βοηθήσει τον άνθρωπο, γιατί πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική.
Ειδικά για τη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει συνέχεια και πρόοδος στις καινοτομίες, από όπου κι αν προέρχονται, καθώς και να προχωρήσουμε την ψηφιοποίηση, αλλά θα πρέπει να έχουμε μια πειθαρχία σκέψης.